Jos JOPOn kouluvuoden jakaisi lohkoihin, voisiko se näyttää tältä?

 

Piirakan lohkojen sisään mahtuisi monenlaista tarinaa. Joskus viipaleet menisivät suuhun limittäinkin. Mitä täytteitä otsikoiden alla voisi olla, esimerkiksi seuraavia sisältöjä ripoteltuna:

Perusopetus JOPO-ryhmässä – Sitä perinteisempää koulunkäyntiä muistuttavaa. Kenties luentoja, kirjoja, vihkoja, monisteita, yksilöiden puurtamista, pari- ja ryhmätöitä… kenties paljon jotakin muutakin oman ryhmän kanssa. JOPOmaisempaa, toiminnallisempaa peruskoulua.

Työjaksot – Työelämään tutustumista, mutta siitä askeltaen syvemmälle kohti tuottavaa työntekoa, yhteishaun kirkastumista, omaa ammattia ja aitoa työssäoppimista. Osana yhteisöä. Opetussuunnitelman sisältöjen niveltymistä yhteiskunnan mekaniikkaan.

Työelämäjaksot – Lyhyempiä ekskursioita työelämään, esimerkiksi vierailuja yrityksiin, yrittäjyyskasvatusta oikeissa ympäristöissä, teemapäiviä työpaikoilla, työelämän pelisääntöjä/korttikoulutuksia jne.

Koulutuskokeilut/tutustumiset – Vierailukäyntejä ja koulutusjaksoja oppilaitoksissa sekä yrityksissä. Tarkastelupintoja tulevaisuuteen.

Ohjattu harrastustoiminta – Omien vahvuuksien sekä kiinnostuksen kohteiden hyödyntämistä ja uuden löytämistä. Harrastusten ja elämysten kautta pitkäjänteisyyden, yhteisöllisyyden, yhteisön sääntöjen, omien kehittämisalueiden, oikeanlaisen energialatauksen, jaksamisen, voimavarojen hankkimisen jne. opettelemista sekä ehkä jopa oman alansa löytämistä harrastuksen kautta. Koulun ja vapaa-ajan rajojen häivyttämistä. Opetussuunnitelman sisältöjen löytämistä ja reflektointia eletystä elämästä. Motivaatiota.

Toimintapäivät – Erilaiset ryhmäytymistapahtumat, toiminnalliset koulupäivät ja opintoretket liikuntapäivistä, avustustyöstä, yritysvierailuista messuihin, tapahtumiin ja harrastuksiin. Opetussuunnitelman sisältöjen löytämistä erilaisista oppimisympäristöistä ja yllättävistäkin konteksteista.

SeutuJopon toimintapäivät – Kaikkea yllä olevaa vahvistettuna seudullisella koulu- sekä kuntarajoja rikkovalla yhteistyöllä.

Leirikoulut – Lyhyempien toimintapäivien ja opintoretkien lisäksi pidempiä öiden yli meneviä, ryhmäyttäviä, sitouttavia, kiinnostusta herättäviä, haasteita asettavia, monialaisia, toiminnallisia ja seikkailupedagogisia opintokokonaisuuksia.

SeutuJopon leirikoulut – Leirikouluja seudullisen yhteistyön merkeissä. Yhdessä on enemmän.

 

  • JM

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *